O zboru

O Mešanem pevskem zboru Prosavus

         

Mešani pevski zbor Prosavus združuje okoli 30 pevk in pevcev različnih starosti iz različnih koncev Zasavja in širše. V jeseni 2023 je zbor vstopil v sedmo sezono delovanja, v tej dokaj kratki dobi delovanja pa se lahko pohvali z nekaterimi vidnimi uspehi. Zbor tudi po koronskem premoru smelo zre v nove izzive.

Novembra 2017 se je tako zbor prvič udeležil Regijskega tekmovanju odraslih zborov in malih pevskih skupin Osrednje Slovenije in osvojil 87 točk, s tem pa zlato priznanje. Na istem tekmovanju je prejel več posebnih nagrad: za najboljšo izvedbo slovenske ljudske pesmi, za obetaven mešani zbor, za najboljšo zasedbo, ki se prvič udeležuje regijskega tekmovanja, zborovodja pa je prejel še priznanje za obetavnega zborovodjo. Uspeh je zboru odprl vrata za udeležbo na 25. slovenskem državnem zborovskem tekmovanju Naša pesem 2018, kjer je nastopil kot prvi zasavski zbor po dobrih 30-ih letih in po dobrih osmih mesecih dela v močni konkurenci prejel odlično bronasto priznanje in 79 točk. Na regijski pevski reviji Sozvočenja jeseni 2018 so pevke in pevci dobili nagrado za najbolj perspektivno zasedbo Osrednjeslovenske regije. V juniju 2019 pa se je Prosavus prvič udeležil katerega od mednarodnih tekmovanja in na tekmovanju Zlatna lipa Tuhelja v Tuheljskih toplicah osvojil največ točk med vsemi sodelujočimi zbori ter se na ta način uvrstil med zbore, ki so se potegovali za Grand prix tega tekmovanja.

Cilji Prosavusa so nadaljevati z delom v začrtani smeri in iz leta v leto kvalitetno rasti, kar bo prinašalo nove uspehe, hkrati pa bo utrdilo Zasavje na zemljevidu zborovsko pomembnih slovenskih regij.

Zasedbo vodi Aljaž Bastič

Naši dosežki

Na Regijskem tekmovanju odraslih pevskih zasedb 2019 smo prejeli Zlato priznanje z odliko in 90,7 točk.

Na mednarodnem tekmovanju Zlata lipa Tuhelja 2019 smo prejeli Zlato plaketo in 92,33 točk, kar je največ med prijavljenimi zasedbami. S tem smo se uvrstili tudi v Grand prix tekmovanja.

Na mednarodnem tekmovanju Zlata lipa Tuhlja 2019 smo prejeli Posebno priznanje za najbolje izkoriščen potencial v posamezni skladbi.

Na osrednjeslovenskem koncertu revije Sozvočenja 2018 smo prejeli Priznanje za najbolj perspektivno zasedbo.

Na državnem tekmovanju Naša pesem 2018, ki se ga je zbor udeležil po le osmih mesecih dela, smo prejeli Bronasto priznanje in 79 točk.

 

Na Regijskem tekmovanju odraslih pevskih zasedb 2017, prvem tekmovanju, ki se ga je zbor udeležil, smo prejeli Zlato priznanje in 87 točk.

Na Regijskem tekmovanju odraslih pevskih zasedb 2017 smo za izvedbo ljudske v priredbi Hilarija Lavrenčiča: Kje so tiste stezice prejeli posebno priznanje.

Na Regijskem tekmovanju odraslih pevskih zasedb 2017 smo prejeli Posebno priznanje za obetaven mešani zbor.

Na Regijskem tekmovanju odraslih pevskih zasedb 2017 smo prejeli Posebno priznanje za najboljšo zasedbo, ki se prvič udeležuje regijskega tekmovanja.